1. Dbanie o higienę i dezynfekcję
Koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się przez kichanie i kaszel, a także za pośrednictwem dotyku, dlatego pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom środki ochrony indywidualnej (ŚOI) w liczbie odpowiadającej potrzebom danego stanowiska. Są to przede wszystkim maseczki, przyłbice, czy rękawice, a także dostęp do płynu/żelu na bazie alkoholu (min. 60%). Najlepiej, jeśli jest on dostępny nie tylko w toaletach, ale również przy drzwiach wejściowych oraz we wszelkich ogólnodostępnych miejscach.
Ponadto pomieszczenia socjalne – toalety, jadalnie, szatnie oraz stanowiska pracy w tym maszyny i urządzenia również powinny być regularnie dezynfekowane. W szczególności przy pracy wielozmianowej dezynfekcja powinna się odbywać codziennie po każdej zmianie.
2. Zapewnienie bezpiecznych odległości
Dbając o bezpieczeństwo swoich pracowników, pracodawca powinien pamiętać o zapewnieniu pracownikom odpowiedniej przestrzeni do bezpiecznego wykonywania pracy m.in. poprzez wydzielenie stref wymuszających zwiększanie odległości pomiędzy pracownikami. Stanowiska pracy powinny być zorganizowane z zachowaniem odległości co najmniej 1,5 metra. Takie same odległości należy zapewnić pracownikom korzystającym z przestrzeni wspólnych, takich jak np. stołówka. Kiedy nie jest to możliwe, alternatywą jest wprowadzenie zmianowego trybu pracy.
3. Ograniczenia w poruszaniu się między działami
4. Ograniczenie liczby gości
5. Uświadamianie pracowników
Bardzo ważne jest, aby informować pracowników o sposobie i powodach wprowadzania obostrzeń jak również o zasadach jakie panują w firmie. W każdym przedsiębiorstwie można wprowadzić dużo różnych obostrzeń, jeżeli jednak nie będą one przestrzegane i rozumiane przez pracowników, to mija się to z celem, dlatego też tak ważne jest ich wsparcie!