Jak bezpiecznie pracować na produkcji w dobie pandemii

Jak bezpiecznie pracować na produkcji w pandemie
W obecnej sytuacji stanu zagrożenia epidemicznego zalecana jest organizacja pracy w taki sposób, aby ograniczyć kontakt pomiędzy pracownikami. Jednym z rozwiązań jest delegowanie pracownika biurowego do wykonywania swojej pracy zdalnie, jednak trudno sobie wyobrazić pracowników produkcji wykonujących swoje obowiązki z domu. A więc w jaki sposób zapewnić im bezpieczeństwo w miejscu pracy? Poniżej kilka praktycznych wskazówek, które możemy zastosować w swojej firmie.

1. Dbanie o higienę i dezynfekcję

Koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się przez kichanie i kaszel, a także za pośrednictwem dotyku, dlatego pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom środki ochrony indywidualnej (ŚOI) w liczbie odpowiadającej potrzebom danego stanowiska. Są to przede wszystkim maseczki, przyłbice, czy rękawice, a także dostęp do płynu/żelu na bazie alkoholu (min. 60%). Najlepiej, jeśli jest on dostępny nie tylko w toaletach, ale również przy drzwiach wejściowych oraz we wszelkich ogólnodostępnych miejscach.

Ponadto pomieszczenia socjalne – toalety, jadalnie, szatnie oraz stanowiska pracy w tym maszyny i urządzenia również powinny być regularnie dezynfekowane. W szczególności przy pracy wielozmianowej dezynfekcja powinna się odbywać codziennie po każdej zmianie.

2. Zapewnienie bezpiecznych odległości

Dbając o bezpieczeństwo  swoich pracowników, pracodawca powinien pamiętać o zapewnieniu pracownikom odpowiedniej przestrzeni do bezpiecznego wykonywania pracy m.in. poprzez wydzielenie stref wymuszających zwiększanie odległości pomiędzy pracownikami. Stanowiska pracy powinny być zorganizowane z zachowaniem odległości co najmniej 1,5 metra. Takie same odległości należy zapewnić pracownikom korzystającym z przestrzeni wspólnych, takich jak np. stołówka. Kiedy nie jest to możliwe, alternatywą jest wprowadzenie zmianowego trybu pracy.

3. Ograniczenia w poruszaniu się między działami

W celu zminimalizowania liczby osób, z którymi dany pracownik ma kontakt, można podzielić firmę na odrębne strefy. W przypadku ewentualnego zachorowania, ogranicza to liczbę osób, którą należy poddać kwarantannie.

4. Ograniczenie liczby gości

Kolejnym krokiem podjętym przez pracodawcę powinno być ograniczenie ilości osób „z zewnątrz”, które poruszają się na terenie zakładu. Jednak w przypadku braku takiej możliwości można wyznaczyć miejsce, w którym przyjmowani są goście. Ponadto osoba, która wchodzi na teren firmy powinna również stosować podstawowe zasady bezpieczeństwa m.in. posiadać osłonę nosa i ust, stosować rękawice ochronne czy zdezynfekować dłonie przed wejściem na teren firmy. Zaleca się również, aby odwiedziny te nie trwały w miarę możliwości zbyt długo.

5. Uświadamianie pracowników

Bardzo ważne jest, aby informować pracowników o sposobie i powodach wprowadzania obostrzeń jak również o zasadach jakie panują w firmie. W każdym przedsiębiorstwie można wprowadzić dużo różnych obostrzeń, jeżeli jednak nie będą one przestrzegane i rozumiane przez pracowników, to mija się to z celem, dlatego też tak ważne jest ich wsparcie!